Blog

Ľady v Malej Fatre

Hneď na úvod by som chcel upozorniť, že toto nie je návod na porušovanie zákona, len taký malý popis ako to s ľadmi v Malej Fatre vlastne je.

Začnem asi v takom poradí, v akom som s ľadmi v tejto oblasti začal aj ja. Najprv to bude teda Šútovský vodopád, ľady v Kremennej doline a na koniec ľady v lome Bystrička.

Šútovský vodopád:

Prístup: autom do Šútova. Vlakom sú celkom dobré spojenia zo Žiliny alebo z druhej strany z Ružomberka / Kraľovian. Ak pôjdete vlakom, do dedinky Šútovo je to cca 10-15min pešo od vlakovej zástavky, čo nie je ďaleko, no ide sa po ceste kde si to naši spoluobčania na svojich motorových tátošoch dosť valia hneď vedľa Vás, čo nie je zrovna príjemný pocit (hlavne keď ide okolo kamión). Prejdete nakoniec dediny smerom do doliny a potom už len kúsok šliapania po vodopád. Celá cesta ide po modrej turistickej značke. Koľko to trvá peši si nepamätám a nechcem zavádzať.
Tento vodopádik samotný síce nezamŕza, ale povedľa neho na skale to býva v zime celkom pekne vytečené. Niekde na internete sa mi vďaka pánovi Google podarilo nájsť, že vodopád má výšku 38m, no neviem presne, nemeral som to. Ak ho nechcete ťahať, nie je problém si nad vodopád prejsť peši ďalej po značke smerom na hrebeň, hneď za najbližším stupakom doprava preskočiť potok a k veľkému smreku (vidno na fotke jeho spodnú časť). O jeho vyčnievajúci koreň možnosť dobrého horného istenia. Mne sa tento ľad podarilo liezť iba jeden deň na konci minuloročnej ľadovej sezóny, tak som to aj patrične pocítil na vlastnej koži – komplet premočený, lebo ľad sa už riadne potil.
Tento ľad nie je povolené liezť, takže treba dávať pozor na strážcov prírody (a v Malej Fatre ich je naozaj dosť), a taktiež na turistov ktorí sa tam hrnú vo veľkých húfoch aby sa na prechádzke odfotili s padajúcou vodou.


Ľady v Kremennej doline:

Prístup: Najlepšie zo Štefanovej (Vrátna dolina), no dá sa aj z iných strán ak chcete pred tým zaturistikovať. Sem vlaky nechodia :-), no autobusy sem občas zavítajú. Najlepšie zo Žiliny alebo z Terchovej, no neradím Vám zmeškať, lebo si na ďalší počkáte riadne dlho!
Zo Štefanovej sa vydáte po zelenej značke smerom na Huty (smerom na Horné diery). Chvíľu po značke, potom opustiť značku mierne doprava smerom do Kremennej doliny, no stále sa treba pridŕžať potoka tak, aby ste ho mali po pravej strane(ak ho prejdete, dosť sa natrápite 🙂 ). Niekedy tam bola že vraj aj turistická značka(sa mi zdá že žltá, no nie som si istý), tak kto má staré mapy, má hľadanie o to ľahšie. Ľady sa nachádzajú asi v polovici doliny po ľavej strane na Poludňových skalách.
Tieto ľady sú tri, a keďže som ich neliezol, neviem ako je to s prípadným horným istením. Ľadíky vyzerali nádherne, no zospodu sa mi ich výšku odhadnúť nepodarilo, lebo ľady pokračujú až za miesto kde dovidíte. Neskôr som sa dozvedel, že majú výšku až 50m. Po ceste som stretol uja strážcu ktorý ma do doliny najprv nechcel vôbec pustiť, no po chvíli som od šarmantného pána dostal výsostné povolenie sa ísť na ľady aspoň pozrieť. Tento ujko ma ale s dobrým srdcom varoval, že cez víkendy (ale aj cez týždeň) sa tam stále robia akcie pri ktorých môžete odľahčiť svoje peňaženky o 30 euro a viac na osobu. Na otázku či by to nejaká ta fľaša nevyriešila, bola jasná odpoveď: „Ak bude aspoň za 30 euro, tak áno“!! Takže asi takto to je s lezením v tejto doline.


Ľady v lome Bystrička pri Kraľovanoch:

Prístup: Do Kraľovian vlakom zo Žiliny alebo Ružomberka. Na vlakovej stanici na telefónnej búdke je číslo na miestneho taxikára, ktorý Vás tam rád dovezie za celkom prijateľnú sumu 2,5 euro. Z Kraľovian je to iba 3,5km smerom na Dolný Kubín, no kráčať po ceste kde nie je žiadna krajnica…nech sa každý rozhodne sám. Ujco taxikár Vás vyhodí pri odbočke na lesnú cestu kde je zákaz vjazdu, odtiaľ pešo po ceste až do kameňolomu (cca5min). Ak sa ta vydáte cez týždeň, nezľaknite sa ťaženia. Ľady sa nachádzajú v ľavej zadnej časti lomu, kde sa neťaží.
Toto miesto je jediné miesto v Malej Fatre, kde sa dajú ľady loziť oficiálne. Z toho si vie každý urobiť predstavu, koľko ľudí tam býva a hlavne cez víkendy!!! Fakt niekedy stojíte v rade. Ľadov je tu síce hojne, no ani jeden nie je ani na dve dĺžky. Na všetky je možný aj prístup z hora po terasách ktoré kedysi slúžili pre ťažkú techniku na ťaženie. Horné istenie je bez problémov o stromy.
Prikladám aj zopár foto. Aby ste si urobili lepšiu predstavu, do jednej som vyznačil tie najlezenejšie (dajú sa samozrejme aj vedľajšie línie).
Ešte jedna rada: ak náhodou beriete so sebou začiatočníka, veľký pozor na Poliakov, tí začiatočníkov naschvál predbehnú aj keď už leziete aby nemuseli čakať, a potom i keď nechtiac spúšťajú dosť veľké kusy ľadu rovno na Vás, nevedia ani pardon povedať… nie len Poliaci a nie všetci sú takí, len moja skúsenosť je taká. Ako prídavok prikladám fotku, na ktorej je vidieť tri laná hneď vedľa seba. To by nebolo nič nezvyčajné, lenže ako prvý tam bol úplný začiatočník, a verte videl som, že mu to vôbec neprospieva keď ho hneď nasledujú ďalší ľudia dosť blízko z každej strany. Keby sa aspoň opýtali zo slušnosti….trocha kolegiality…
Ak si toto prečítajú ľudia ktorí nám potiahli lano, robili istenia a hlavne požičali skrutky – ĎAKUJEME

 




Publikované: 27. marca 2010
Zdieľajte článok:
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*