Diskusia k Výročnej klubovej schôdzi 2005

Oznamy výboru klubu, pripomienky členov a pod.
Používateľov profilový obrázok
Jirka
> ako 50 príspevkov!!!
> ako 50 príspevkov!!!
Príspevky: 58
Dátum registrácie: 14 Okt 2003, 11:23
Bydlisko: Bratislava

Peniaze alebo zivot??

Príspevok od používateľa Jirka »

Ale sme sa tu rozhovorili o najpalcivejsej teme nasho klubu lezci! Alebo peniaze hýbu svetom. :cry: Rozdelujeme tu státisíce a získavame státisíce z nejestvujúcich zdrojov (najlepšie z reklamy :? ). Čo tak sa zaoberať lezením, chodením, lyžovaním a podobnými zábavkami, pre ktoré predpokladám klub kedysi vznikol. Podla diskusie je najväčším problémom členov, či vedenie neprepije členský príspevok 100Sk/osobu. :cry: Ma by skôr zaujímalo, či sa budú robiť nejaké spoločné akcie, či by nestálo za to porozmýšlať nad kurzom pre pokročilejších, či by napr. nebola zaujímavá politika klubu voči JAMESu (zaujať stanovisko k tomu, čo sa tam deje), či by nebol zaujímavý napr. plán akcií na rok (myslím trebás výjazdy do Álp, Tatier, na Súlov (keď sa tam bude dať vôbec loziť), zimné lozenie v horách apod. Čo napr. s nováčikmi, keď opustia základný kurz a budú hodení do studenej vody? Možno by privítali nejaké spoločné akcie. A čo napr. skialpíci :) . Veď to tiež patrí pod náš klub. A čo problém odchodu niektorých členov? Okrajová záležitosť? Sme vlastne klub, alebo len skupinky jednotlivcov, ktorí sa medzi sebou dohodnú, kam idú a idú na vlastnú pesť a peňaženku? Veď klub vlastne ani nemôže napr. udeliť ocenenie "výstup roka" páč ani nevie, či a ktorí členovia klubu lozia a čo lozia a či vôbec lozia (napr. do hôr prípadne aj inde :D ). :?
Quo vadis, domine?, povedal kedysi jeden ...
Hore zdar!
Používateľov profilový obrázok
jaster
> ako 50 príspevkov!!!
> ako 50 príspevkov!!!
Príspevky: 310
Dátum registrácie: 06 Mar 2003, 23:53

Príspevok od používateľa jaster »

Jirko... preco hned so spinavou vodou vylievat z vanicky aj dieta? :D
Jednoducho vyuzitie financnych zdrojov je JEDNOU z oblasti zivota a teda i REALITY klubu ku ktorej je mozne sa vyjadrit. A ako to uz v tematickej komunikacii byva, cim zacnes, k tomu sa viaze este dlha snura nazorov a uvah. Produkovat piate cez deviate je jasna voda v kosi /prutenom/...
A ako si mozes povsimnut z vybornej uvahy Pet:o , napriek tomu ze nerozdelujeme ani realne, ani fiktivne statisice, nie je to az taka nosoprstovka... Prave preto. Keby z cudzieho krv netiekla, inak by sa bacovalo! :!:

Pre MSCH... preco poukazat na klub 2% z dani? :roll: DOBRA OTAZKA...
Pre vseobecnost otazky mi nie je jasne komu ju kladies, preto ti odpoviem ako radovy clen... 2% urcite nie su huncutstvom na vyvolanie pocitu viny falosnou charitou... nie su Vianoce... 2% chapem ako moznost PODPORIT sposob zivota ktoreho som sucastou a nieco pre mna znamena... / minuly rok slo toto percento na materialnu podporu novacikov v kurze, btw. 2% nemozes minut na cokolvek ako take ruske blahorodie, ma to svoje pravidla hry, ale o tom by ti lepsie a celkom presne vedela pohovorit Pralinka/. Je to tak, trvaj na svojom prave v konecnom dosledku podporit sam seba :shock: a dojdes ciela.
K otazke "vyburcovania" zdravej lezeckej atmosfery v klube navrh mam... myslim ze staci liezt a nie o tom hovorit... a potom to pojde... mame tu uz druhu silnu "generaciu" novacikov, ta prva sa ujala, staci sa o to zaujimat a mat spatnu vazbu. A pridat sa :?

Pre Jirku... specifikuj komu smerujes otazky a... mas na mysli kto ti zorganizuje nieco a pozve ta k tomu /proti gustu ziaden disputat/... alebo chces byt pri tom... lebo akcie urcite budu :D
Používateľov profilový obrázok
maro
Site Admin
Site Admin
Príspevky: 144
Dátum registrácie: 22 Feb 2003, 22:45
sirobot: Nie
Bydlisko: Slovensko
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa maro »

Chcel by som vsetkyml podakovat za doterajsie prispevky. Kazdy jeden je prinosom, lebo nam vsetkym umoznuje vytvorit si predstavu o ocakavaniach lokomotivakov.

Skusim zareagovat na niektore myslienky + pridat vlastne :shock:.

Ku kurzom pre pokročilejších - to stoji za uvahu, aj ked si myslim ze "spontanne" kurzy pre pokrocilejsich v podstate prebiehaju na kazdej spolocnej lezeckej akcii :-).

Klubova politika voci Jamesu - vyzera to tak ze v sobotu idem na valne zhromazdenie, kde sa bude hlasovat o dolezitych veciach:
- zmena clenskeho v Jamese az na 400, alebo 500,- Sk Navrh clenskeho v Jamese na rok 2006
- zmena platnosti preukazu z 1.12-1.3 na 1.1.-31.3 (co uz len tak mimochodom je na novom preukaze "predbezne" uvedene :shock:). Navrh zmeny stanov Jamesu
Rozpocet Jamesu na rok 2005:
Navrh rozpoctu Jamesu na rok 2005
Konemtar k rozpoctu Jamesu na rok 2005
Ak sa k tomu chce niekto z klubu vyjadrit, nech to spravi na schodzi, mailom, alebo v diskusii, aj ked si myslim, ze realny dosah bude momentalne nulovy.
Do buducnosti musime zaviest v klube diskusiu aj o tychto veciach, aj ked mnoho ludi to nezaujima a beru James ako "organ" kam poslu 300,- a maju rok pokoj (inspirovane jednym prispevkom vyssie).
msch napísal:Mas nejake konkretne navrhy ako by sa mala taka lezecka atmosfera vyburcovat?
Hlavny problem je v tom, ze tu riesime, ako clenov horolezeckeho klubu vyburcovat do lezenia :shock:. Urcite sa to nespravi tak, ze budeme za prelezenie narocnej (?) cesty vyplacat v krcme pod Pajstunom 200 korun (vzhladom na klubove financie). Tym vsak netvrdim, ze tu nikto nelezie... Mam ale nejaku ideu, ktoru este treba doladit a zvazit ci je realna a tak.
msch napísal:Mozno by stalo za to podrobit odchadzajucich clenov oficialnemu vysluchu co rozhodlo, ze sa rozhodli nase rady opustit.
Skusim do toho zaangazovat profesne kompetentnych ludi z klubu :twisted:. Myslim si ale tiez, ze by o tom mohla byt sprava na vyrocke a vyvodenie zaverov, ci ako sa tomu hovori... Vazne.
msch napísal:Povedzte mi niekto, preco by som mal aj tento rok venovat 2% z mojich dani klubu? Mam moznost venovat ich 'debilnym detickam',
Ak mas silnejsi dovod dat ich niekde inde, nikto ti v tom nemoze zabranit, ani ti TOTO ROZHODNUTIE nesmie vycitat. Mas asi 5700 + 1 moznost, co s 2% urobit. Poznam ludi z klubu, ktori tak svoje 2% vyuziju. Ale myslim si, ze pri tych detickach alebo kdekolvek inde, budes mat na realne vyuzitie "svojich" penazi daleko mensi vplyv ako v klube.
--------------------------------------

Co sa tyka financii v klube, da sa rocny prijem na ktori sa viaceri pytate, jednoducho vyratat. V podstate ho tvoria:
1. clenske (100 Sk, cca 60-70 clenov)
2. kurzovne (pocet kurzistov × kurzovne)
3. prijem z 2% - v 2004 to bolo cca 16.700, ako napisal otik (Zaslal: Št Feb 24, 2005 1:39 pm)

Vsetky tri prijmy zavisia hlavne od nas (atmosfera v klube, uroven kurzov, vztah ku klubu, prezentacia klubu smerom von)
K bodu 3 predpokladam, ze 2% z dane sa pohybuju u jednotlivych clenov od 200 do 1000 Sk takze tipujem, ze minuly rok vacsina prispela (pokial sa tam nevyskytla nejaka anonymna firma :shock: ).

Podobnym sposobom chceme naplanovat aj vydavky, aby ste mali prehlad co je z rozpoctu realne financovat.
--------------------------------------

"Vyuzitie" penazi, to nie je urcite ziaden problem. Problem je vyuzit ich tak, aby kazdy jeden clen bol s ich pouzitim spokojny :!: .
Priklad: peniaze ktore prinesiem do klubu ja (a 2% ma nic nestoja :idea: ), nemusim zuzitkovat ja osobne, mne staci ak budu pouzite na ucel ktory povazujem za prospesny pre klub.
- Za prospesny pre klub povazujem napr. zlanak (a mozno v buducnoti so zaujimavymi hostami s tym, ze im nejake naklady uhradi klub). Momentalne je to asi jedina klubova akcia, ktorej sa mozu zucastnit vsetci clenovia (pripadne aj s rodinou) a chodia sa tam pozriet aj ludia z lezeckej komunity ktori nie su z naseho klubu.
- Dalej je to nakup kluboveho materialu pre zabezpecenie vycviku, pripadne na podporu clenov, ktori ho este nemaju. Tam, myslim, nemoze nikto nic namietat.
- Nakup doplnkoveho materialu - padli navrhy na pips, vysielacky atd. Treba to zvazit, vydiskutovat, klub tvori vyse 60 clenov, nie kazdy riesi zimne veci, ale ak s tym bude vacsina suhlasit a zmesti sa to do urcenej casti rozpoctu... Ked pojdete v zime do hor styria, potrebujete 4 pipsy...
- Nakup sprievodcov, literatury a podobnych materialov bude treba tiez poriesit, ale bude treba stanovit nejaky kluc, lebo vsetko naraz sa neda kupit. Co som pozeral ceny na linkoch od chozeho, ked sa do toho obuju s poziadavkami ostatni a napisu co by chceli mat v klubovej kniznici aby usetrili vlastne peniaze, nie je problem najblizsie 2 roky rozpocet klubu investovat LEN do sprievodcov...
- Financovanie akcii pocas celeho roka je asi nerealne, skor by sa mali stanovit nosne "sponzorovane" akcie (leto skalka + hory, zima) a aj to financovanie bude skor symbolicke (co pokladna a rozpocet znesie). Ale je to o tom pocite ze "klub mi pomaha podla svojich moznosti".
- Financie na sutaznu cinnost - to akoze najmeme sutaznych lezcov? Alebo budeme oslovovat clenov ci nechcu sutazit, ze im to zaplatime? Prirodzenejsie bude, ak bude kazdy bude na sebe pracovat a ak sa vyprofiluje sutazny typ, alebo spickovy cielavedomy lezec, preco by ho klub nepodporil? Ved nas bude oficialne reprezentovat navonok.

Ale nerobme z klubu banku, alebo sponzora clenov, riesit budeme zakladne veci a tie ostatne (konkretne) z toho same vyplavaju na povrch. Ked budu ludia vela liezt, dobre liezt, aktivne liezt, budu pribudat clenovia, vznikne prirodzena potreba sirsieho vyberu kvalitnych sprievodcov, vacsieho mnozstva klubovych akcii v atraktivnych oblastiach a pod.
Naposledy upravil/-a maro v 08 Mar 2005, 15:03, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
msch
> ako 10 príspevkov
> ako 10 príspevkov
Príspevky: 13
Dátum registrácie: 17 Feb 2005, 13:11

Príspevok od používateľa msch »

PRE JIRKU
prepac Jirko, musim sa ohradit, prezri si celu diskusiu, ale urcite nikde nepadlo ani pol slova o tom, ze vedenie ci ktokolvek prepija clenske prispevky

Naopak si myslim, ze diskutovat treba o vsetkom co suvisi s lezenim a aj o financiach. Nie je to ziadna fuj tema a netreba nad tym ohrnat nos. Peniaze vzdy boli chulostiva tema, zdroj potencionalnych sporov. Prave preto o tom diskutovat treba (bez zbytocnych emocii), aby sa takym sporom predislo. Dalsi prinos je, ze sa musime najprv naucit rozumne hospodarit aj s malymi prostriedkami.

2%
Chcel by som ozrejmit moje provokacne prispevky ku 2%. Nerad by som bol vyhlaseny za najvacsieho vrtaka a hundrosa v klube, a zacinam sa obavat aby mi niekto nenarezal lano :D
Odkedy je moznost rozhodnut o 2%dani, vzdy som to ako uvedomely obcan vyuzival na podla mojho uvazenia dobre ciele. Odkedy som v klube, davam 2% klubu, povodne dobre ciele podporujem dalej, len z mojho cisteho. Nemozem za to, ale mam silny pocit, ze tie 2% ktore som uz odviedol do klubu na svoje vyuzitie este stale cakaju, t.j. zbytocne lezia ladom. Tie iste prostiedky vsak niekde inde mohli byt vyuzite prospesnejsie. Z toho prameni moja osobna vnutorna nespokojnost a zaroven moje prispevky k tejto teme.
Na jednej strane je nazor, nerobi sa nic, lebo mame malo penazi. Na druhej moja pikantna basnicka otazka 'preco mam dat 2% do klubu ked sa tu nic nedeje'.
Mam zaujem davat 2% do klubu, dufam, ze budem aj ja spolufinancovat klubovu vysielacku, pips, specialnu lezecku pomocku, sprievodcu, mapu... Budem rad ked nieco z uvedenych veci trebars aj raz niekomu zachrani zivot (mozno aj mne).
Niektore veci su lacnejsie a dostupnejsie, ine zase stoja trocha viac. Nemusime mat vsetko a hned. Treba vsak zacat! A dufam, ze tato diskusia pomoze urobit prvy krok.

Kurz pre pokrocilych
Ako vidim, nie som sam co by mal zaujem o nieco podobne, myslim ze zaujemcov bude dost. Bolo by dobre este ujasnit obsah a formu. A to co pisal Peto, t.j. mat v klube instruktora, ktory by bol garantom tejto cinnosti. Nerad by som sa spoliehal len na spontanne lekcie.

Odmeny za vystupy
Toto by som videl skor tak, ze by sa to spojilo s vyhlasovanim vystupov roka a bola by za to aj ista financna odmena, napr. poukazka na nakup lezeckeho materialu :)

Web
Nakusnem dalsiu oblast. Preklikal som dokladne nas web, precital skoro vsetky clanky. Mnoho z nich sa mi pacilo, inspirovalo ma na moje dalsie lezecke aktivity. Postupne vsak akosi frekvencia novych prispevkov klesa (ak nepocitam organizacne oznamy). Je to nasa vykladna skrina, hovori kto sme a co lezieme :? Chapem, ze nie vsetci sme spisovatelia, ale snad sme len trochu zleniveli.

Literatura
Este mam jeden konkretny navrh na literaturu. Pit Schubert: Bezpecnost a riziko na skale a lade I.,II. (869, 812Sk)
http://www.martinus.sk/shop/index.php?uItem=9058
http://www.martinus.sk/shop/index.php?uItem=13290

Dvojku som este nemal v ruke, jednotku som cital, pacilo sa mi to. Myslim, ze mnoho z vas to pozna, malokto ma doma v kniznici.
Používateľov profilový obrázok
Jirka
> ako 50 príspevkov!!!
> ako 50 príspevkov!!!
Príspevky: 58
Dátum registrácie: 14 Okt 2003, 11:23
Bydlisko: Bratislava

Príspevok od používateľa Jirka »

No som rad, ze som vyvolat taku vasnivu reakciu. :D Aspon sa diskusia ciastocne pohla inym smerom :!:
Ale... No nechajme to.
K JAMESu (Marovi): Pre mna nie je az tak dolezite, ci preukaz plati od do, alebo ci budem platit 300 alebo 400Sk (cili zasa financie). Ide skor o to, ze by sa JAMES mal starat o to, aby sa dalo vobec niekde lozit, aby sa malo dat kde trenovat. Pokial je mi znamo Manin zakazany, Sulov zakazany, Lady v Tatrach zakazane, zimne lezenie v Tatrach tolerovane na niektirych miestach, skalky v Malych Karpatoch (vcitanie Pajstuna) nepovolene a mohol by som pokracovat. A co s tym robi JAMES, s.... na to. O com potom je takato organizacia? O zvysovani clenskeh? A co poistenie? Otazka je, ci si to myslia aj iny clenovia? Pre nich je mozno dolezita vyska clenskeho :?: :!: Neviem, a neviem, ci to vie aj vyslany delegat a ci sa to zistovalo, alebo je to vsetkym mozno jedno, co je tiez odpoved a ja sa tym potom nemusim zaoberat.
Pre Martina: sa nemusis hradzovat. Si myslim, ze by sme tu "pijatiku" vedeniu rychlo zatrhli :D (a navyse je vacsina z nich abstinentmi :lol: ). Skor mi islo o to, zamerat sa aj trochu inam, nez na prerozdelovanie financií. Nemyslim si ani, ze je to fuj tema, ale preco jej venovat 80% diskusie. Ale mozno, ze to ostatny tak vidia a ostatne je len na okraj. Ved len to som chcel vediet. :)
Pre Jastera: som si nevsimol, ze by som tu vylieval nejaku vodu :). Skor som chcel diskusiu posunut aj do INEJ REALITY klubu. Suhlasim s Petovym delenim. Klub potrebuje nutne financie na svuju cinnost, tie musi ziskat z clenskeho, pripadne vycviku novacikov a ked nieco ostane, moze sa rozmyslat, co s tym. Ale tu rozmyslame, co s tym, co nemame.
Ale Lubo :wink: , tu poslednu poznamku si dufam nemyslel vazne. Som si nechal niekedy nieco niekym organizovat? Len si myslim, ze by to mozno bolo dobre pre KLUBOVU pospolitost a prislusnost si urobit taky plan (mozno na zaciatku planik) vacsich spolocnych klubovych akcii (nemyslim teraz viacmenej spolocenske akcie zlanak a Silvester, ale cisto lezecke akcie) (Aby som sa nekoho nedotkol, viem ze Rado take obcas organizuje, mozno aj iny...?). To len spominam na svoje "mlade" leta, kedy som nemal s kym lozit a som sa zufalo snazil niekam nasomrit :wink: . Ale mozno je to len moj a povedzne Vikiho osobny pocit a inde to funguje super. Potom nie je o com. To bol skor len navrh, co na to ostatny. Ja to predycham :D , ked s toho nic nebude a dalej si budem zabezpecovat akcie s partakmi.
Pre vsetkych: chceli ste navrhy na fungovanie klubu. Tak som dal mozno aj ine, nez len financne. :wink:
Hore zdar!
Používateľov profilový obrázok
maro
Site Admin
Site Admin
Príspevky: 144
Dátum registrácie: 22 Feb 2003, 22:45
sirobot: Nie
Bydlisko: Slovensko
Kontaktovať používateľa:

Konkrétnejšie body k plánu činnosti

Príspevok od používateľa maro »

Plné znenie plánu činnosti (programu) až na výročnej schôdzi

Konkrétnejšie body k plánu činnosti vychádzajúce z vízie a „čiastočne“ odpovedajúce na otázky v diskusii

A. organizačná oblasť
1. vykonať audit klubu – finančný (stav účtu a pokladne), organizačný (zmapovať potreby subkultúr), technicko-materiálny (knihy, sprievodcovia, lezecký výstroj a materiál...) = prvý krok k oblasti D. rôzne
2. 1x mesačne (napr. tretí štvrtok v mesiaci) verejné plánovanie a diskusia výboru s ostatnými členmi klubu k plánu aktivít (ak nebude potrebou Klubu stanovené inak)
= splánovanie aktivít v nasledujúcom mesiaci
= upresnenie aktivít v danom štvrťroku (obdobia jar, leto, jeseň, zima)
- poznámka: členovia Klubu prítomní na týchto stretnutiach majú možnosť vstupovať do procesu konkrétnejšieho plánovania a upresňovania
3. na web-e zaviesť „čiernu skrinku“ – ako priestor pre konštruktívne otázky z radov členov Klubu na výbor Klubu
- garancia odpovede na jednotlivé otázky do 1 týždňa
4. na web-e vytvoriť „okienko“ Výbor Klubu informuje – v ktorom sa členovia dozvedia o aktuálne prijatých rozhodnutiach klubu
5. v priebehu roka 2005 zorganizovať a zrealizovať 3 veľké klubové aktivity (maximálna účasť členov Klubu)
- jar (Paklenica, koniec apríla/začiatok mája/05)
- leto (?)
- jeseň (Tatry, september/október/05)
6. zaviesť hodnotenie výkonov roka v týchto najbežnejších oblastiach lezenia (zvlášť v každej oblasti):
- neveľhorské lezenie:
  • - športové lezenie (skalky)
    - bigwall
- horské lezenie:
  • - letné
    - zimné
B. metodická oblasť
1. pokračovať v organizovaní základných kurzov lezenia na skalkách pre nováčikov
2. v priebehu roka 2005 zorganizovať 3 zdokonaľovacie kurzy pre členov Klubu
- jarný (koniec mája/05)
- letný (koniec augusta/05)
- jesenný (koniec októbra/05)
- poznámka: zimný = rok 2006
3. pravidelne poskytovať nováčikom a pokročilým metodickú a technickú pomoc organizovaním výcvikových dní na skalkách

C. hospodárska oblasť
1. 1x mesačne na spoločných stretnutiach výboru a členov informovať členov o hospodárení Klubu (príjmy a výdaje) = súvis s bodom A. Organizačná oblasť, ods.2

D. rôzne – je to dosť konkretizované vo vízii
1. začať pracovať na možnosti vytvorenia klubovej sekcie Alpenverein (preverenie možností, komunikácia s Rakúskom). Pre členov ktorí chcú liezť aj za hranicami to bude lacnejšie a jednoduchšie.
2. využiť možností ktoré poskytujú rôzny predajcovia – zľavové karty – nakupovať v klube na jednu, aby sa navyšovala zľava na budúce nákupy
Používateľov profilový obrázok
jaster
> ako 50 príspevkov!!!
> ako 50 príspevkov!!!
Príspevky: 310
Dátum registrácie: 06 Mar 2003, 23:53

Príspevok od používateľa jaster »

K JAMESU /Jirkovi/... Odpovedou je, ze stacilo sa pravidelne zucastnovat klubovych schodzi a nemusel by si sa pytat ci "sa to zistovalo". A nehnevaj sa na mna, nijak tymto pristupom nevycnievas z radu tych vsetkych ktorym je to jedno. Kto a akym sposobom sa ma za tychto podmienok domahat nazoru z tvojej strany??? Nie je mi to jasne. Ale ako si niekde vyssie spravne podotkol, skryta pasivita ma svoje caro :shock:
Prave na tej predposlednej a vcerajsej klubovej schodzi sa vysielany delegat snazil nieco k veci z nas vypacit :twisted: a veru, takmer sme sa nechali uhovorit...
Otazka cinnosti SHS JAMESu je velmi specificka a v diskusii zameranej na volby vyboru klubu a tym i k jeho dalsiemu smerovaniu je viac menej okrajova. Vysvetlim. Rozhodne netvrdim, ze tato otazka nema zmysel. Ma a tyka sa nas viac nez by sme si priali... Rok od roku je bohuzial zjavnejsie, ze servis pre radovu clensku zakladnu je zo strany JAMESu coraz slabsii :oops:
Nechcem to teraz siahodlho konkretizovat / problem ma siroky zaber, od vecnych sporov az po fakt, ze Slovaci si zavidia aj rakovinu /, a kazdy z nas by si nasiel tu svoju oblast, v ktorej vidi rezervy v praci spolku, ci az nezaujem dany problem riesit....
Ale... ak som ta spravne pochopil, smeroval si svojou uvahou k ocakavaniu, ze nami vyslany delegat sa na VZ JAMESu zahraje na "stuku v rybniku" a poddaní sa domozu prava na vrchnosti :roll: Obavam sa ale, ze takto to nefunguje :evil: Je mi luto.
Pri nasej povestnej narodnej "aktivnej pasivite" sprevadzanej nahodnymi vykrikmi z davu anonymnych hrdinov / pokial mozno raz za rok / sa veci deju nasledovne:
MODELOVA SITUACIA - VZ v roku 2004 - zo 124 klubov a 420 priamo registrovanych clenov sa zucastnilo 51 !!!! delegatov klubov a 3 individualovia... reprezentujuci cca 40% clenskej zakladne
:cry: Potrebujes to este rozviest? Tato "SILA" nemoze o nicom rozhodnut pokial ocakavas, ze sa ma presadit proti nazoru vyboru SHS... a posledne roky sa tieto cisla velmi nemenia. Samozrejme, ze pri tak malej ucasti hraju velku rolu osobne vazby zucastnenych... a ti co sa na anonymnych web diskusiach hraju na vertikalnych Janosikov a rebelov najstrasnejsich, ti tam ani nepachnu :lol:
Mimochodom, samotna organizacia VZ prilis nerata s diskusiou na podnety delegatov. 09:00 start ... 12:00 obed a dovidenia... to staci tak na prednesenie sprav jednotlivych komisii a aj s odhlasovanim noveho rozpoctu zostava cca 1,5 hodiny... a to je PRD.
Tento mechanizmus je pre presadenie cohokolvek proti nazoru vyboru nepriestrelny... I ked, stavaju sa zazraky, ale to je v kompetencii viery, to sem netahajme. Predstava ze vstanes a ulavis si je naivna. V podstate sa dopustis len osameleho vykriku do tmy a podporia ta tak 4 - 5 v miestnosti. To je vsetko. Vysledok velmi podobny tomu, ako ked o jednej v noci vstanes, otvoris okno v spalni a zakricis do sidliska "Ja chcem liezt vsade a celorocne!!!"
Pytas sa, o com je potom tato organizacia. :roll:
Nuz, tato organizacia je presne o tom, o com su jej clenovia 8)
Pretoze jedinou schodnou cestou, ak chces nieco zmenit je min. rok vopred zacat oslovovat kluby, vypracovat trebars inu platformu prace SHS a zabezpecit si tak na dalsej VZ podporu cez 50% zakladne a ta si to tam odhlasuje... teda pokial vobec bude schopna sa niecoho aj zucastnit, ze... v pripade odvolavania mat pripravenych vlastnych ludi, ktori by to chceli zadarmo a v case volna robit... :?
Myslim, ze prave teraz sa zacinas usmievat... dostihnuty konecnym pochopenim problemu v celej jeho krase... :wink:
Používateľov profilový obrázok
jaster
> ako 50 príspevkov!!!
> ako 50 príspevkov!!!
Príspevky: 310
Dátum registrácie: 06 Mar 2003, 23:53

Príspevok od používateľa jaster »

Pre MSCH... v istom zmysle mat na nieco aj papiere je male plus, ale do akej miery vyznamne ci bezvyznamne plus zalezi na ludskom faktore, ktory pochopitelne neovplyvnis :!:
Tak ako samotna existencia cloveka s opravnenim "cvicitel" (ktorych mame v klube minimalne 7 !!!) nie je zarukou ze ktokolvek z nich sa aj realne bude niekomu venovat, tak ani existencia cloveka s opravnenim "instruktor" sama o sebe negarantuje pre klub nic. Ale vobec nic. Tolko k otazke GARANCIE. Jednoducho ti ju nikto a nic nemoze zarucit, pokial som tvoje ocakavania pochopil spravne.
Samozrejme, je len dobre, ked su zalezitosti v klube organizovane a tym maju svoju formu, obsah i miesto v casovom horizonte, najma pre zaciatocnikov a pokrocilych. Suhlasim, ze je to zatial jedna z vyznamnych organizacnych slabin v klube a suvisi to aj so zdravou lezeckou atmosferou, ale v nasej situacii necakajme na legendarneho Godota ktory rozhodne za nas... pretoze Godot je pokrvny starsi brat Samo Satostala 8)
A teda "SPONTANNE LEKCIE" by som celkom urcite nezatracoval, uz len preto ze iba od teba zavisi, do akej miery budu skutocne nahodne a teda vlastne su vyjadrenim tvojej realnej aktivity na poli lezeckom, ktoru samozrejme nejaky zdokonalovaci kurz poriesit nemoze. Byvaju dokonca ucinnejsie nez kurzy, pretoze na tebe pachaju luxus pomeru 1 : 1, ci 1 : 2 (ten kto predava skusenost : ten kto prijma skusenost). Osobne som nikdy v ziadnom kurze ako mas na mysli nebol, za vsetko vdacim lekciam od ludi ktori sa mi venovali a som rad, ze som ich mohol v zivote stretnut. Pre mna su to osobnosti, lebo jedna vec je nieco vediet, a druha mat aj chut "stracat cas" a dat z toho nieco aj druhym... A toto nepride za tebou samo :shock:
Este raz - nezatracujem kurzy, len pripominam, ze je viac ciest ktorymi sa da dospiet k rovnakemu cielu. Doporucujem kombinovat. Samotny kurz bez tvojej aktivity je ti k nicomu.

WEB - konstatujes "Je to nasa vykladna skrina, hovori kto sme a co lezieme"... Presne, vystizne, nie je co dodat :idea:
To je presne ten dovod, preco tam uz rok a pol neprispievam. A zda sa, ze nielen ja. Uvidime, co sa da robit napriklad s takou... ETIKOU.

Hm... co napriklad ocakavaju od klubu novacikovia v kurze?
Používateľov profilový obrázok
miki
> ako 5 príspevkov
> ako 5 príspevkov
Príspevky: 8
Dátum registrácie: 20 Mar 2003, 09:12

Príspevok od používateľa miki »

Moj nazor na nasu vykladnu skrinu. Dlho som do nej prispieval iba par svojimi pribehmi (o tom co som vyliezol a co nie) a nechaval bokom diskusiu i odkazovac. Nie ze by mi tam nieco vadilo, ale jednoducho som necitil potrebu. Ale cital som, tak ako aj citam casto prispevky na jamesakovi i lezcovi, pripadne inych strankach. Pokial viem, vela z Vas cita tieto stranky tiez a teda moze mat (verim, ze aj ma a ze ho aj vyjadri) tak ako aj ja svoj vlastny nazor vyplyvajuci z porovnania.
:!: Teda moj nazor. :!: Ja si myslim, ze nasa stranka je na dobrej urovni :!: , primerane jej oddielovemu poslaniu a postaveniu :!: , a nema ani :!: zdaleka tolko problemov :!: s kulturou vyjadrovania a etikou, ako obe hore spominane diskusne fora, kde to v oblasti diskusie povazujem za problem konstantny. Netvrdim, ze sa nevyskytli problemy, ale pozitiva, ktore stranka priniesla ich vysoko predcili. :!: Tiez rozhodne nemam pocit, ze to co je na vychod od rieky Moravy je iba zle a to co je na druhej strane je automaticky dobre. Takato absolutizacia je podla mna totalne nespravna a neobjektivna. :!: Pri posudzovani si vsak musime (ak niekto nesuhlasi, tak sa mu ospravednujem za pripadne vnucovanie nazoru) uvedomit, ze je to oddielova stranka a teda ju tazko porovnavat so spominanymi dvoma strankami, ktore maju da sa povedat celostatne posobenie.
Teda by som bol rad, keby sa aj ini vyjadrili k problemu etiky, ktory vraj na stranke mame. :?: Tiez by som bol rad, keby konkretne :idea: popisali kde su podla nich nedostatky.
Jaster, pozname svoje nazory, ved aj na tuto temu sme uz mali rec. Tot asi na jesen u Machnaca, aj Remo tam bol, aj ini, ale uz si ich nepamatam. Aj ja mam svoje predstavy o etike, ktore povazujem za spravne a ktorymi sa riadim a budem ich pouzivat aj nadalej, ale netrufam si povedat, ze ine nazory ostatnych su zle. Rozhodne by som nechcel :!: byt niekto, kto bude rozhodovat na stranke, co je este eticke a co uz nie. Rozhodne by som si nikdy nedovolil :!: oznacit ani len jedno slovo lubovolneho z ucastnikov tejto diskusie ani len privlastkom „nestastne“. Teraz si pomozem velkym francuzskym osvieteneckym filozofom: „Pane, hlboko s Vami nesuhlasim, ale budem zo vsetkych sil bojovat za to, aby ste mohli povedat svoj nazor.“
:!: A este nieco konkretne, myslis si, ze prednasky na kurze pre novacikov su vhodnym miestom na pouzivanie vulgarizmov? Alebo tam netreba etiku a kulturu vyjadrovania? Co na to pedagogika? :!:
Používateľov profilový obrázok
maro
Site Admin
Site Admin
Príspevky: 144
Dátum registrácie: 22 Feb 2003, 22:45
sirobot: Nie
Bydlisko: Slovensko
Kontaktovať používateľa:

A teraz niečo celkom iného...

Príspevok od používateľa maro »

Mali by sme sa urýchlene zamyslieť nad funkciou revízora a nad ocenením výstupov za rok 2004.
Je to v kompetencii členov, prípadne súčasného vedenia. Čas sa kráti a improvizáci na schôdzi nebude dobrá.
Z mojej strany, po vypočutí nejakých názorov by som povedal, že na funkciu revízora by mal v optimálnom prípade kandidovať (v tom horšom byť navrhnutý) niekto zo súčasného vedenia, prípadne niekto, kto bude garantom nespokojného spánku zvoleného vedenia klubu. Padol napr. návrh na Martina (MSCH). Pre hladký priebeh volieb to vyžaduje 2 kroky:
1. zamyslieť sa kto a prečo
2. vymámiť od "obete" súhlas 8)
- ale je možné, že sa zjaví nejaký zodpovedný, autonómny kandidát, ktorý pochopil, o čo ide :idea: .
Používateľov profilový obrázok
msch
> ako 10 príspevkov
> ako 10 príspevkov
Príspevky: 13
Dátum registrácie: 17 Feb 2005, 13:11

Príspevok od používateľa msch »

WEB
moj prispevok mal byt apel do vlastnych radov, na zvysenie spisovatelskej cinnosti
jaster napísal: ...."Je to nasa vykladna skrina, hovori kto sme a co lezieme".......To je presne ten dovod, preco tam uz rok a pol neprispievam....
Hm, dumam, dumam, ale nerozumiem ti Jaster co je ten tvoj dovod.

Okrem vlastnej propagacie by clanky na webe mali plnit istu motivacnu funkciu. Teda tak by mali byt aj pisane (a pisatel by mal na to mysliet), aby si citatel po precitani povedal "super lezenie, paci sa mi, tam si pojdem zaliezt aj ja". Ked tvrdime, ze sa malo lezie a nie je v klube lezecka atmosfera, nie su prave taketo lezecke clanky tou pravou reklamou na zvysenie aktivity? Ja osobne ked som si napr. precital clanok od Rema o technickom lezeni, mal som chut si to aspon raz skusit, len ma trosku odradza potreba dalsieho specialneho matrosu (hm, zeby navrh na spolocny klubovy material?)

dufam Jaster, ze pri mojom rozhodovani ci sa pridat do Paklenice mi pomoze nejaky pekny clanocek od teba

Etika
Ach jaj, o tom uz boli nekonecne debaty, co dodat aby som povedal nieco nove. Moj nazor: autor clanku by mal dodrziavat autocenzuru, ak je obcas potrebne na farbiste vykreslenie istej vyhrotenej situacie pouzit vulgarizmus tak prosim, nie som puritan. Len to 'obcas' moze kazdy chapat inac. Cize radsej menej ako to prehnat.

A co sa tyka etiky na diskusii, to je zrejme ten najvacsi kamen urazu, nerad by som aby sa v tejto diskusii dalej pokracovalo v tej neverending story. Skor zdielam nazor Mikiho, ze nasho webu sa to nastastie dotyka len vo velmi malej miere.

Volby
Najprv par otazok (kto vie nech odpovie). Nove vedenie sa voli ako celok alebo sa bude o jednotlivych postoch hlasovat osobitne? Alebo budeme hlasovat o tom ako budeme hlasovat? :)

Zatial sa ohlasila iba jedna trojica kandidatov, prepokladam. ze nikto iny nekandiduje. Ak ta trojica nedostane potrebny pocet hlasov, co sa stane? Bezvladie, anarchia? :)

Akosi sme pozabudli, ze funkcne obdobie konci aj pre revizora. Je znamy nejaky kandidat? Ja som o nikom nepocul. Moj navrh je Miky. Je v klube dostatocne dlho, ma skusenosti z vedenia klubu a prehlad ako co funguje v zakulisi. Dovolim si tvrdit, ze teraz nehovorim len sam za seba a pravdepodobne rovnako zmysla viac clenov.
Používateľov profilový obrázok
miki
> ako 5 príspevkov
> ako 5 príspevkov
Príspevky: 8
Dátum registrácie: 20 Mar 2003, 09:12

Príspevok od používateľa miki »

Skusim byt konkretny.
Vystup roka. Ja osobne navrhujem Rema za jeho posobenie v Spanielsku. Vtedy este bol nasim clenom. Tiez by som rad podotkol jednu vec k planu na buduci rok, kde by sa udelovali uz po kategoriach. Myslim si ze malo byt pravo v danej kategorii jednoducho cenu neudelit, ak vykony v nej podane nezodpovedaju patricnej urovni. Jej stanovenie je asi dalsi bod do diskusie. V opacnom pripade by to asi bolo nemotivujuce.
Dik Martin za doveru, ale tentoraz suhlasim s Marom, ze by si bol na tuto funkciu vhodnym kandidatom. Nechap to ako verejny natlak, ale ako prejav dovery. Tak sa slobodne rozhodni.
Používateľov profilový obrázok
Jirka
> ako 50 príspevkov!!!
> ako 50 príspevkov!!!
Príspevky: 58
Dátum registrácie: 14 Okt 2003, 11:23
Bydlisko: Bratislava

Jirka

Príspevok od používateľa Jirka »

Pre Luba: Som sa skutocne na konci tvojho prispevku "James" usmial. Suhlasim (aj ked nie bezvyhradne), len si myslim, ze niekedy aj osamoteny hlas na pusti moze niekto slyset a mozno na buduci rok sa pridat. Nakoniec podla Marovej spravy z VS James sa snad veci pohli lepsim smerom a mozno do toho prispeli aj internetove diskuzie radovych clenov na jamesackom serveri.
Ku kurzom: Neocakavam, ze sa oddiel bude riadit len pomocou kurzou. Tiez neocakavam na tento rok 10 kurzov. Myslel som skusit jednu, dve klubove lezecke akcie. A uvidime ako sa zadari. Mam s organizovanim tychto akcii individualne zle skusenosti, ale mozno klubovo cez internet a na schodzi a ako plan na rok by to bolo pre clenov prijatelne. Nakoniec sa to moze dat do planu na tento rok a ked to zakladna neschvali, nie je sa o com bavit. Ale sa potom nemozme vyhovarat, ze sa v oddieli nic nerobi :wink: Samozrejme kurz nie je samospasitelny, kazdy musi lozit individualne, ked sa chce posunut dopredu. :!:
Pripajam sa k Mikimu na vystup roka Majovi. A pochopitelne - viac kategorii prispeje k lepsej motivacii a ked sa nezadari, jednoducho sa vystup roka v danej (prinajhorsom ziadnej) kategorii neudeli. Nie je potrebne tento titul znasilnovat. Nelozine x neocenujeme. :cry: Aj pasivitu clenov treba spravne ohodnotit. :evil:
Hore zdar!
Používateľov profilový obrázok
Jirka
> ako 50 príspevkov!!!
> ako 50 príspevkov!!!
Príspevky: 58
Dátum registrácie: 14 Okt 2003, 11:23
Bydlisko: Bratislava

Jirka

Príspevok od používateľa Jirka »

:!: A co ostatny clenovia. :evil: V tejto diskusii je spolu 6 prispevatelov :!: :?: Nie je to trochu malo na to, ze sa jedna o smerovanie klubu :?: Ved sa mozte vyjadrit aj anonymne, co vas trapi. Nemusite tu hned vystrkovat foto a obavat sa, ze na vas niekto najblizsie na Pajstune hodi malu skalku :wink: Napr. novacikovia. Sa mozte konecne postazovat na Jastera :wink: Alebo si to vseci nechavate na schodzu :?: To tam ale bude husto :!: :?: :twisted:
Hore zdar!
Používateľov profilový obrázok
msch
> ako 10 príspevkov
> ako 10 príspevkov
Príspevky: 13
Dátum registrácie: 17 Feb 2005, 13:11

Príspevok od používateľa msch »

:D zda sa, ze som s Marom myslel v rovnakom case na to iste. Akurat, ze ja som pisal dlhsi prispevok, tak ma o 10minut predbehol :)

Miki, nuz myslim si, ze ty mas nieco navyse co ja nemam, a to su prave tie skusenosti v klube, preto si myslim, ze si lepsi kandidat. Priznavam sa, ze som sa nikdy netlacil do ziadnych funkcii a v ziadnej teda neposobil. Okrem funkcie zberoveho referenta na zakladnej skole kde som mal na starosti zber stareho papiera, zeleza a liecivych byliniek :)

Kazdopadne tiez dakujem za doveru, potesi to. Ci som vhodnejsi ja alebo Miki by som rad nechal na posudenie sirokej clenskej zakladni, teda nech sa rozhodne pri hlasovani.
Používateľov profilový obrázok
pralinka
> ako 5 príspevkov
> ako 5 príspevkov
Príspevky: 8
Dátum registrácie: 16 Feb 2005, 18:49

Príspevok od používateľa pralinka »

*tak...zacnem ja...ak iny nechce :)

*som rada...ze maro nacal temu "kandidat/ka na poziciu revizora/ky“
*a hned tu mame 2 tipy...MSCH alias martin...a MIKI...zatial je to 2:1...nic tym nenaznacujem...len sa hlbsie zamyslam...

*hm...oboch osobne poznam...a obaja maju cosi do seba...DVOJzmyselnost tam nehladajte :D ...skor...rozDVOJenost mojho nazoru...
*hm...pri plnom vedomi...uznavam dovody MSCH-a (vid predchadzajuce MSCH-ove prispevky)...preco MIKI...a som ZA...vsetkymi desiatimi....a este desiatimi navrch...ibaze netusim...ci MIKI (ne) bude kandidovat na post predsedu
*hm...no zaroven...sa mi pozdava marov navrh...MSCH
*hm...ale preco?...snad preto...LEBO...MSCH nie je zatazeny „historickou pamatou klubu“...LEBO je aktivny (aspon v diskusii :wink: )...LEBO je zodpovedny...LEBO si myslim...ZE to bude pre neho uzitocne (to posledne LEBO...ZE je dost osobne :wink: )...a uzitocne pre klub :wink:

*hm...no mozno sa do stvrtku objavia dalsie mena...we will see...

*nuz...a este reakcia na jasterov a jirkov prispevok
*kratka uvaha na temu...CO ocakavam(e) ako novacik(ovia) od klubu?

*ked si v zaverecnych testoch a skuske na skale overime...ze to...co sme od oktobra/04 tlacili do hlavy a do noh :) ...snad aj vieme...zacneme hlbsie dumat nad tym...CO dalej?...
*nejake tipy na spolulezcov z kurzu mam...no obavam sa...ze v zaciatkoch nasej „lezeckej kariery“ si netrufneme na natiahnutie cesty...tak KTO?...fuuu...a tiez na uvodnu maximalnu investiciu do nakupu lezeckeho equipment-u: lezky...uvazy...prilba...osma...hms...karabiny...lano...expresy...fuuu...nase penazenky tvrdia...ze pekne postupne...lenze...mile penazenky...ked nebude lano...tak...AKO budeme liezt? :(
*stromy...parapety a nabytok...sme preliezli v detstve...no dobre...este je tu murik...ale to nie je lezenie v pravom slova zmysle :(
*a keby aj nastal idealny pripad...a dako by sme vybavenie pokombinovali...a vybrali sa liezt...AKO vyriesime nastanuvsie situacie...ked si nebudeme vediet rady?...zolik "priatel/cvicitel/frajer na telefone"?...no neviem :roll:

*preto ocakavame...ze po uspesnom ukonceni kurzu sa nas niekto ujme...lebo sme novacikovia...a aj ked nam odvaha nechyba...nevieme...akym sposobom sa votriet do zorneho pola lezeckych guru :twisted: ...vlastne...ani ich nepozname :D ...
*preto ocakavame...ze budeme mat moznost...pozicat si erarny lezecky material...financnenarocnejsieho charakteru...
*preto ocakavame...ze budu akcie typu ZLANAK...zamerane nielen na zlepsenie lezeckej atmosfery...ale atmosfery ako takej...

*a preto ocakavame...reciprocne motivovani...ze nebudeme sediet so zalozenymi rukami a nohami :lol:
Napísať odpoveď